Sofie Karlström i Nicaragua

2010-02-21
09:04:22

FSLN mural


Politiska murals som denna är vanliga i Nicaragua. President Daniel Ortega har marknadsfört sitt parti FSLN (Frente Sandinista de Liberacion Nacional) som "the party of love and peace". Tänk rosa, blommor och hjärtan. Lägg sedan till att Ortega anklagas för korruption, har drivit igenom ett totalt abortförbud samt anklagats för att ha utnyttjat sin adoptivdotter sexuellt under elva års tid.

2010-02-21
08:55:09

Citat från Garden Café, Granada, Nicaragua

2010-02-21
08:47:25

ÖVNING: Makt och status
Föreläsaren ber samtliga i gruppen ställa sig på ett rakt led i mitten av rummet med ansiktet riktat mot tavlan. Hon ber oss att ta ett steg framåt om vi anser att vi har status inom det området hon läser upp, eller bakåt om vi anser att vår status inom aktuellt område ger oss nackdelar snarare än fördelar. Om vi varken får för- eller nackdelar av vår position ska vi stå kvar.

Hon börjar: "Klass." Vissa står kvar, de flesta går ett steg framåt och någon tar ett steg bakåt. "Hudfärg". Alla utom två tar ett steg framåt. "Kön. Fritidsintressen. Sexualitet. Yrke."

I slutet av övningen finns en stor spridning bland personerna i klassrummet.

Föreläsaren frågar: "Ni som står längst bak - vad ser ni?"

Svaret: "En massa ryggar."

"Och ni som står längst fram?"

"Ingenting... det är tomt."

---

En ganska talande övning om hur världen fungerar.

Källa: Anja Taarup Nordlund, Sida Partnership Forum

2010-02-21
02:39:29

Lågkontext och högkontext
Under utbildningen i Härnösand var målet att vi skulle lära oss att "se på oss själva med nya glasögon". Detta för att bättre förstå vår kulturella bakgrund, och de konflikter som kan uppstå på våra nya arbetsplatser i Latinamerika. Här följer ett sätt att tänka kultur.

Lågkontextsamhällen är vanliga i Västvärlden, medan högkontextsamhällen är vanliga i låginkomstländer. Här följer några vanliga skillnader.

LÅGKONTEXT - - - - - - - - - - - - - - HÖGKONTEXT
Individ --------------------------------------> Grupp
Uppgiftsorientering --------------------> Relationsorientering (långvarig relation viktig)
Monokronisk (en sak i taget) ------> Polykronisk (flera saker på en gång)
Direkt (sakligt och faktabaserat) --> Indirekt (för att ingen ska tappa ansiktet)
Horisontell --------------------------------> Hierarkisk (tydliga respektsymboler)
Svagt osäkerhetsundivkande -------> Starkt osäkerhetsundvikande (färre skyddsnät)

De som är vana vid högkontextsamhällen och kommer till ett lågkontextsamhälle kan tycka att människor är hårda och elaka, och kan lätt känna sig bortgjorda, utpekade och utelämnade. De kan också tycka att det är konstigt hur människor skiljer så tydligt mellan arbets- och privatliv och att alla relationer mellan kollegor upphör klockan fem. I högkontextsamhällen är distinktionen inte så tydlig, eftersom arbetskamraterna blir en del av ett skyddsnät.

Människor som kommer från lågkontextsamhällen till högkontextsamhällen kan tycka att de inte får svar på sina frågor, att man aldrig kommer till kritan, att allt tar för lång tid och att man inte får tillräckligt med feedback. I högkontextsamhällen bedöms person snarare än sak, och därför tar feedbacken längre tid.


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum

2010-02-21
02:30:41

Mind game
Exempel på inkomstspann:

1:1 Din lön

1:1,5 Din överordnades lön

1:2 Din chefs lön

1:3 VD:s lön

1:4 Ägarens lön

1:5 ?

Inom vilket inkomstspann har du dina närmaste vänner? Var går gränsen där ett naturligt umgänge inte längre är möjligt? 

Med 3 500 SEK i månaden, betraktar du dig som volontär i ett latinamerikanskt land. Du lever på - vad du uppfattar som - existensminimum. 

Tänk sedan på att 3 500 SEK är mer än de flesta kirurger tjänar i landet där du kommer att arbeta.

Hur blir det med naturligt umgänge vad gäller fritidsintressen, möjligheter/begränsningar, värderingar, traditioner, världsbild?


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum

2010-02-21
02:13:08

Ofrivillig klassresa


För att skildra detta bad Alex oss alla på utbildningen i Härnösand att skriva på en liten papperslapp vilken klass vi tillhör. Trots att klass inte är något som det pratas särskilt öppet om i Sverige, så är det ändå något som alla är medvetna om. Resultatet blev att de allra flesta bedömde att de tillhörde andra eller tredje klass.

Alex förklarade att när vi nu åker till olika länder i Latinamerika kommer vi att genomgå en ofrivillig klassresa. Oavsett vår bakgrund kommer människorna i det nya landet att uppfatta oss som en elit, eftersom vi kommer från Europa. Särskilt om vi är vita.

Detta skildrar inte bara ett klassystem, utan även ett kastsystem. Som vit är det omöjligt att klättra neråt på klasstrappan. Vad innebär det här för den inhemska eliten, som kämpat för att ta sig dit? "They are an object for transformation". Förlorar de hem, pengar, arbete, status mm kommer de att sjunka på klasstrappan - vilket inte vi kan göra.

Men till skillnad från den inhemska eliten, saknar vi de värderingar, traditioner och kodsystem som finns inom landet - och därför betraktas européer som att de visar upp nyrikt beteende - och bedöms därefter.

Den här klassresan som skildras på bilden ovan gäller människor som reser från ett högstatusland till ett lågstatusland. Åt andra hållet sker klassresan åt motsatt håll. Människor som kommer från elitklassen i lågstatusländer, hamnar ofta i den nedersta klassen i högstatuslandet. Läkare tvingas ta jobb som städare till exempel. De utsätts för "de-skilling".

Tror du att en läkare som arbetat som städare i 20 år och sedan återvänder till sitt hemland, kommer hem som en skickligare läkare?

Det är så här världen fungerar.


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum.


2010-02-21
01:46:22

Corruption and crime
Varje år tvättas 1 600 000 000 000 US dollar (1,6 trillion US dollars). Det vill säga, så mycket illegala pengar förvandlas genom banker och olika institutioner till legala pengar.

Av dessa pengar kommer hälften från våldsamma brott, samt trafficking med droger, vapen och människor. Den andra hälften kommer från affärsvärlden, mutor, "kickbacks", tax evasion, falska transaktioner m.m.

Hälften av alla korrupta pengar kommer från från utvecklings- och transitionsländer. Den andra hälften kommer från "den rika världen".

De smutsiga pengar som kommer från den fattiga delen av världen kan delas upp så här:

5 procent - från korrupta ledare
35 procent - från våldsbrott, samt trafficking med droger, vapen och människor
60 procent - från affärsvärlden, mutor, "kickbacks", tax evasion, falska transaktioner m.m.

Om man sen tänker på att de flesta stora företag i låginkomstländer ägs av länder i "den rika världen", så är korruption inte längre ett problem som finns "där borta", utan här.

Reflektion: Afrika får årligen 30 mdr kr i internationellt bistånd - men förlorar årligen 160 mdr kr i korruption. Så är fattigdom egentligen problemet? Resurserna finns, men når inte målet. Jämför man med Asien är skillnaden att korrupta pengar där stannar och återinvesteras inom kontinenten. Korrupta pengar från Afrika försvinner till andra kontinenter. Ser du något samband med att Afrika är världens fattigaste kontinent?


Källa: Raymond W Baker, Capitalisms Achilles Heel.

2010-02-21
01:39:39

Airplanes
För varje flygplan med vapen som skickas in i ett konfliktfdrabbat land, krävs 20 flygplan med nödprovision för att återställa skadan som vapnen orsakat.

2010-02-21
01:33:43

En liten tanke kring bistånd
Remittances: Pengar som människor som emigrerat skickar hem till sina släktingar i hemlandet.

Enligt officiella siffror är remittances per år tre gånger så mycket pengar som det totala världsbiståndet till låginkomstländerna. Men enligt inofficiella siffror uppgår remittances till sju, nio eller elva gånger biståndet...

De som skickar de här pengarna har inte "voice", möjlighet att påverka i sina hemländer. Höginkomstländerna, däremot, får stort inflytande på grund av den jämförelsevis lilla summan som de skänker. Nu har det internationella samfundet insett att det inte längre är hållbart att ignorera remittances. Främst för att pengarna är okontrollerade och det är omöjligt att veta hur stor del av dem som går till korruption och terrorism.


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum

2010-02-21
01:30:35

Tänkvärda citat från Härnösand
"His story doesn't say much about her story."

"Individualize me!" - Alla människors önskan. Ingen vill dömas efter det system de kommer ifrån.

"Reactions that you are going to meet are not personal, they're against the system that they think you represent. Don't take it personal. Try."

"We don't see things as they are - we see them as we are." - Anais Nin

"The more we are, the more I am."

"God gave the white man the watch, and the Africans the time."

"Be hard on issues - soft on people."


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum


2010-02-21
01:23:52

Voice - Loyal - Exit

Voice - Under ett uppdrag kan det hända att du får reda på något som inte ligger i företagets/organisationens intresse att offentliggöra. Du måste därmed göra en avvägning och fatta ett beslut.

Loyal - Om du prioriterar din ställning inom förtaget/organisationen och inte vill riskera den, kan du välja att vara lojal - vilket ofta innebär att vara tyst.

Exit - Eller så kan du ta risken att berätta, vilket kan leda till att du blir utesluten, får sparken eller själv tvingas lämna din arbetsgivare.

Frågan är: När ska du stå för det du vet, och till vilken kostnad?


Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum


2010-02-21
01:17:50

KONFLIKT: process och upptrappning

Följande modell besvarar frågan: "Hur kunde förintelsen av judar under andra världskriget ske?"

-------------> Utrotning/förintelse
-----------> Avhumanisering
---------> Demonisering
-------> Stigmatisering
-----> Antipati
---> Stereotypisering
-> Skapande och särkiljande av olika etniska grupper


I upptrappningen sker en moralisk avprogrammering samt en rättfärdigande programmering av majoritetssamhället. Tyvärr tar det mycket längre tid att klättra ner på trappan, än upp.

Reflektera nu kring hur högt upp på trappan Sverige har kommit när det gäller t.ex. skildrandet av muslimer i media...

Källa: Alex Muigai, Sida Partnership Forum


2010-02-16
17:19:47

World Value Survey


Se: www.worldvaluessurvey.org

2010-02-16
16:59:14

Dag 1 och 2 i Härnösand
Sidas kursgård ligger på en snöklädd höjd inte långt från Härnösands centrum. Hit kommer studenter, myndighets- och organisationsfolk från hela Sverige för att skakas om och medvetandegöras, innan de slussas ut i världen på olika uppdrag.

Under den här utbildningsveckan är vi omkring femton personer från olika organisationer, främst Svalorna Latinamerika och Kristna Fredsrörelsen (som enligt närvarande representanter inte är särskilt kristen egentligen). Vi ska till Nicaragua, Guatemala, Mexico och Bolivia och arbeta som journalister, fredsbevakare och solidaritetsarbetare.

Det råder helt klart en internationell stämning här på Sidas kursgård, och lokalerna sjuder av förväntan, optimism, respekt och ödmjukhet. Vi är medvetna om att våra uppdrag innebär ett stort ansvar, och att förmågan till självkritik är nödvändig.

Under fikapauser, luncher och middagar närmar vi oss nyfiket varandra, delar med oss av funderingar och orosfrågor, lugnas av att höra andra tala om samma erfarenheter. Det gäller åtminstone mig.

Nu är de första två dagarna avklarade. De har varit intressanta, lärorika och intensiva. De har innehållt delade erfarenheter, ögonblick av djup ilska och sorg över världens tillstånd, men också mängder av skratt.

Med den mycket kunniga och entusiasmerande föreläsaren Alex Muigai, har vi gått igenom allt från människan som bärare av kultur, granskat våra konfliktlösnings-stilar, diskuterat hur kolonialismen påverkat och fortfarande påverkar världen idag, hur utlandsuppdrag som detta innebär plötsliga och ofrivilliga klassresor, vad det innebär att vara "den andra" och mycket, mycket mer.

För att inte helt förgås av frustration under ett utlandsuppdrag måste man medvetandegöra de system och strukturer inom vilka man verkar, samtidigt som man måste förstå att man som individ inte bär ansvaret för dessa system. Men man måste ta hänsyn till dem, och inte förneka utan snarare använda sina villkor och vända dem till en fördel.

Världen är på många sätt en dyster plats som till stor del styrs av vinstintressen, egoism och pengar på människors bekostnad, men här finns också möjligheter som vi måste värna om. Även system består av människor.

Varje enskild droppe hjälper till att urholka berget.

2010-02-13
11:37:49

"Centralamerika" - målad i Granada, Nicaragua


Målad av: Sofie Karlström

2010-02-13
11:32:25

Om konst på en vägg i Antigua, Guatemala

2010-02-12
08:24:24

Bilduppgift till fotoutbildningen - porträtt






Syster Johanna som är utbildad musikalartist och skriver egna låtar.

2010-02-09
12:32:55

När? Var? Hur?
Kalendarium

10 februari: Fotoutbildning hos Latinamerikagrupperna.

11 februari: Utbildning för Latinamerika.nu.

14-19 februari: Utbildning i konflikthantering och biståndsarbete på Sidas kursgård i Härnösand.

22-26 februari: Introduktionsvecka, Svalorna Latinamerika. Förberedelser för utlandsuppdrag samt överlämning av arbete från tidigare tjänstinnehavare.

26 februari: Stockholm-Madrid.

1 mars: Madrid-Guatemala.

8 mars: Börjar att arbeta för Svalorna Latinamerika i Nicaragua.

2010-02-06
12:04:01

Sofie. Journalist. Nicaragua.

Början av december 2009. Jag ligger på soffan hemma i Jordbro, med laptopen i knät. Slösurfar. Hamnar på Forum Syds hemsida och ser rubriken: "Svalorna Latinamerika söker informatör/journalist till Nicaragua". Jag vaknar upp från min slummer och klickar mig vidare till uppdragsbeskrivningen.

Svalorna Latinamerika söker en person som är yngre än 35 år, med journalistutbildning, dokumenterad erfarenhet av organisationsarbete, spansktalande, gärna med erfarenhet av att arbeta med foto och webb. Personen ska vara flexibel, självständig, resvan och gärna ha varit i Nicaragua tidigare.

Några dagar innan jul blev jag erbjuden tjänsten. En betald praktiktjänst. En månads utbildning innan avfärd, nio månaders fältarbete i Nicaragua och sedan en månads informationsarbete i Sverige.


I den här bloggen kan du följa mig under uppdraget.

Mina artiklar, reportage samt blogginlägg kommer att publiceras löpande på svalorna.se, latinamerika.nu och svalorna.blogspot.com. Länkarna till dessa sidor hittar du alltid i menyrutan här till höger. Dessutom kommer jag att lägga in länkar till mina publicerade jobb här i inläggen.


TJÄNSTENS INNEHÅLL:

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER - Alla människors lika värde och rättigheter är och har alltid varit min största drivkraft. Parallellt med journalistutbildningen på Södertörns Högskola (2005-2008), läste jag bland annat om rasism och diskriminering på Teologiska Högskolan, samt gick en workshoputbildning för Amnesty med fokus på jämställdhet. Examensämnet etnologi fördjupade mina kunskaper i postkolonialism, vi-och-dom-tänkande, stereotypers funktion, skapandet av identitet, kön och makt, strukturell diskriminering, rasism m.m.

SKRIVA - Alla människor är bra på olika saker. Min grej är att skriva. Sen jag var liten har jag fått höra av föräldrar, vänner, lärare och arbetsgivare att jag har förmågan att beröra med ord. Min önskan är att kunna använda detta verktyg för att förbättra livet för människor som på ett eller annat sätt har det svårt, genom att öka medvetandet om missförhållanden, orättvisor och - inte minst - möjligheter.

SPANSKA - Började läsa spanska som 12-åring, och blev genast fascinerad av språket - en nyckel till andra världar. Efter gymnasiet åkte jag på egen hand till Málaga i södra Spanien för att studera spanska på universitetet där under en termin (2004). Jag har gått spanskakurser på Komvux, Folkuniversitetet samt språkskolan La Unión i Antigua, Guatemala. Skrev min kandidatuppsats i etnologi under två månader i Spanien (2007).

RESA - Vi har bara ett liv på oss att upptäcka allt som finns därute i världen. Med den inställningen reser jag ofta och gärna. Ingen känsla kan mäta sig mot den som infinner sig när jag står i incheckingskön på en flygplats, på väg mot nya äventyr. Spänning, glädjerus, nyfikenhet - känslan av att verkligen leva. Drömmen är att resa Colombia-Venezuela-Brasilien, och lära mig portugisiska på vägen. Mina reseskildringar kan du läsa på Backpacking.se under användaren sofie_karlstroem.

WEBB - Under min sju månader långa praktik på ActionAid arbetade jag dagligen med webben som verktyg, med allt från layout till publicering och bildredigering.

FOTA - Med öga för detaljer, bildkänsla och pappa som läromästare kommer man långt.

NICARAGUA - Under en längre Centralamerikaresa (2008-2009) bodde jag tre månader i Granada, Nicaragua. De månaderna kvalar in som de mest dramatiska och händelserika i mitt liv. Nicaragua är som inget annat land. Landet är det näst fattigaste i hela Latinamerika, efter Haiti. Behovet av förändring är enormt. Just därför känner jag mig extra motiverad att arbeta i just Nicaragua.

Mina förväntningar är att tiden i Nicaragua ska bli en givande resa - både professionellt och privat.

Lämna gärna en kommentar!