Sofie Karlström i Nicaragua

2010-04-16
15:29:58

Being doméstica
Igår var jag ute på en av Svalorna Latinamerikas samarbetsorganisationer - MIRIAM. De arbetar för att stärka flickor och kvinnor, och erbjuder bland annat utbildning, psykologisk och juridisk hjälp. Dessutom driver de flera kampanjer. Nästa vecka drar de igång en mot trafficking.

Den del av MIRIAM som finansieras av Svalorna LA är ett projekt som heter Trabajo Infantíl Doméstica (TID), vilket betyder ungefär "barnarbete i hemmet". Att barn arbetar är en vanlig anledning till att barn inte går i skolan i Nicaragua. Killar arbetar ofta som försäljare på gatorna, eller med att ta betalt på bussarna. Tjejer arbetar ofta i sina egna eller andras hem.

Att arbeta som "doméstica" är sällan riskfritt. Fem av sju bli utsatta för våld. Det kan innebära att de dagligen tvingas leva med psykologiskt våld, misshandel och våldtäkter.

Inför den internationella utbildningsveckan nästa vecka ska jag skriva en artikel till Svalorna.se, med fokus på vad det finns för hinder för att gå i skolan i Nicaragua. Årets fokus för utbildningsveckan är finansiering, att alla barn ska ha rätt till gratis skolgång. Att gå i skolan är redan gratis i Nicaragua, men fortfarande står en otroligt stor del barn utanför skolsystemet.

En del bor för långt från skolan, och det är riskfyllt och kostsamt att ta sig dit. Andra har föräldrar som tvingar dem att arbeta. Andra har inte råd med att köpa nödvändiga skoluniformer, pennor, block och böcker.

På MIRIAM intevjuade jag en doméstica som heter Erenia. Hon är 16 år och har precis börjat skolan. Anledningen är ett liv utan direkt stöd från någon, kantat av misshandel, arbete och känslor av att inte vara värd någonting. För att kunna börja studera var hon tvungen att lämna sin hemby och flytta till Estelí.

Min artikel publiceras på Svalorna.se på måndag - håll utkik!

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: